Deense dichtsensatie Yahya Hassan ontvangt Weekendavisens Litteraturpris...

Deense dichtsensatie Yahya Hassan ontvangt Weekendavisens Litteraturpris…

Donderdagavond kreeg dichter Yahya Hassan de ‘Weekendavisens litteraturpris 2013’ toegekend. De lezers van de Deense cultuurkrant kiezen jaarlijks een winnaar uit tien genomineerden, die zijn uitgekozen door de literatuurrecensenten van Weekendavisen. Behalve de eer krijgt de winnaar ook een geldbedrag van DKK 100.000,- (ca. € 13.400,-)

In de 34 jaar dat de prijs wordt uitgedeeld is het de eerste keer dat de prijs wordt gewonnen door een debutant die poëzie schrijft. In al die tijd is de prijs bovendien maar 3 keer eerder naar een dichtbundel gegaan, en dat waren steeds gevestigde dichters (Søren Ulrik Thomsen, Benny Andersen en Pia Tafdrdup).

Er komen wellicht nog meer prijzen aan voor de jonge Yahya Hassan. Hij is namelijk ook genomineerd voor andere prijzen, en onlangs sleepte hij ook al de ‘Politikens Litteraturpris’ in de wacht.

Het is ongekend dater sinds het verschijnen van zijn dichtbundel in 2013, die zijn eigen naam draagt, in Denemarken al meer dan 100.000 exemplaren van zijn verkocht. De dichtbundel is daarmee de best verkopende in de Deense geschiedenis ooit. Het boek is inmiddels verkocht voor vertaling in het Noors, Zweeds, Nederlands, Italiaans en Spaans. In Nederland zal de bundel dit voorjaar uitkomen bij uitgeverij De Bezige Bij, in de vertaling van mijn collega Lammie Post-Oostenbrink.