De nieuwe roman van Helle Helle nu in het Nederlands verschenen...

De nieuwe roman van Helle Helle nu in het Nederlands verschenen…

Voor de liefhebbers van de Deense schrijfster Helle Helle is er goed nieuws: haar nieuwste roman, met de intrigerende titel zij, is nu verkrijgbaar in het Nederlands. Deze roman, die in Denemarken is verschenen in het jaar dat Helle Helle haar vijfentwintigjarig jubileum als auteur beleefde, is weer een pareltje in het minimalistische genre waarom zij bekend staat.

De roman zij was dit jaar een van de twee Deense nominaties/inzendingen voor de prestigieuze “Nordisk Råds Litteraturpris 2019” (de Literatuurprijs van de Noordse Raad), een prijs waarvoor ze al twee keer eerder is genomineerd, in 2009 met de roman Ned til hundene (Nederlandse titel: Naar de honden) en in 2015 met Hvis det er (Nederlandse titel: Als je wilt). Een volgende keer moet zij de prijs echt een keer krijgen!

Helle Helle is al vele malen onderscheiden voor haar romans. In 2003 Beatrice Prisen. In 2005 ontving ze Kritikerprisen voor haar Rødby-Puttgarden (Nederlandse titel: De veerboot. In 2009 PO Enquist-prisen voor haar roman Ned til hundene (Nederlandse titel: Naar de honden). In 2012 Boghandlernes gyldne Laurbær (De gouden lauwerkrans, een prijs van het boekhandelvak) voor de roman Dette burde skrives i nutid (Nederlandse titel: Dit zou in de tegenwoordige tijd geschreven moeten worden). Haar werk is vertaald in het Noors, Zweeds, Estisch, Nederlands, Duits, Frans, Italiaans, Sloveens, Tsjechisch, Bulgaars, Servisch, Pools, Japans, Engels, Esperanto, Russisch en IJslands.

Op dinsdag 3 december 2019 ontvangt ze de Deense “Holbergmedaljen” voor haar gehele oeuvre. Deze literatuurprijs is vernoemd naar Ludvig Holberg, een beroemd Deens-Noorse auteur die geldt als de “vader van de Deense literatuur”. Met de prijs, die al sinds 1934 wordt uitgereikt, eert men een Deense literaire of wetenschappelijke auteur geëerd en wordt toegekend voor een individuele titel of een geheel oeuvre. De uitreiking vindt begin december plaats, bij voorkeur op de geboortedag van Ludvig Holberg (3 december).

Over de roman zij:
“zij” zijn een dochter van zestien en haar moeder. Ze wonen op veel verschillende plekken in een stadje op Zuid-Lolland. zij zijn ook de 2570 andere bewoners in hun woonplaats. En zij zijn alle mensen die de dochter leert kennen op de nieuwe middelbare school waar ze in 1981 naartoe gaat. Maar in de allereerste plaats zijn zij bezig te verdwijnen, omdat haar moeder ernstig ziek wordt. De band tussen moeder en dochter wordt beschreven in kleine episodes, terugblikken en dialogen. Helle Helle kan veel zeggen in weinig woorden. ‘Ze lachen tot ze ervan moeten huilen,’ schrijft ze in zij, en dat geldt zeker ook voor de lezer.

Auteur: Helle Helle
Vertaler: Kor de Vries
Uitgeverij: Querido
ISBN: 9789021416717
Prijs: € 20,00
Publicatiedatum: 26-11-2019