Nieuwe, grootse historische roman Kim Leine verschijnt in Denemarken nog deze week... (!?) Ja, vrijdag 16 maart

Nieuwe, grootse historische roman Kim Leine verschijnt in Denemarken nog deze week… (!?) Ja, vrijdag 16 maart

 

Het interview van 8 maart 2012 met Kim Leine in de Deense krant Information over zijn nieuwe roman doet vermoeden dat Profeterne i Evighedsfjorden op punt van verschijnen staat. Zelf had ik het genoegen het boek in het najaar van 2011 al in manuscriptvorm te lezen en kan zeggen dat de Denen iets hebben om zich op te verheugen. In Nederland moeten we nog even wachten, want hoewel uitgeverij De Arbeiderspers deze titel al heeft gekocht is mij nog niet bekend wanneer het zal verschijnen.

Al sinds Leines autobiografische (debuut)roman Kalak heb ik geprobeerd Nederlandse uitgeverijen te interesseren voor deze bijzondere auteur, maar steeds zonder succes. Met dit vierde boek is het dan toch gelukt, maar er waren meerdere partijen die de rechten van het boek wilden hebben en uiteindelijk heeft De Arbeiderspers het weten te krijgen, en laten zij nou net zijn getipt door een collega-vertaler… Jammer, maar helaas.

Uitgeverij Gyldendal heeft me vanochtend bevestigd dat Profeterne i Evighedsfjorden vrijdag 16 maart as. in Denemarken verschijnt.