Uitgeverij Politikens Forlag schrijft romanwedstrijd uit

Na het succes van twee jaar geleden met het uitschrijven van een krimi-/thrillerwedstrijd, komt er nu een romandwedstrijd. Destijds stuurden 130 auteurs een manuscript in, en van de winnende titel Skrig under vand van Jeanette Øbro og Tornbjerg gingen tot dusver 64.000 exemplaren over de toonbank en werd het boek verkocht aan vier landen. In Nederland is de krimi verschenen bij uitgeverij Prometheus Schreeuw onder water.

Nu wordt er een wedstrijd georganiseerd waarbij het gaat om een bredere, hedendaagse roman die gaat over wat het betekent om mens te zijn in onze tijd. Politikens Forlag ontvangt per week al zo’n drie tot vijf manuskripten, maar twee van de drie daarvan zijn ‘pure’ krimi’s, dus die zijn uitgesloten van deelname. Tegen romans die een goed verhaal vertellen maar die tevens een ‘spanningselement’ in zich hebben zeggen we natuurlijk graag ja, laat de uitgeverij weten. Als voorbeeld noemt ze Erik Valeurs Det syvende barn (Het zevende kind), een debuutroman die de ene na de andere Deense prijs in de wacht sleept. In Nederland is het boek gekocht door de Bezige Bij.

De roman moet voldoen aan twee eisen: deze moet dus gaan over wat het betekent om mens te zijn in de moderne tijd, en het manuscript moet in het Deens zijn geschreven. Dat laatste klinkt misschien gek, maar Politikens Forlag ontvangt steeds vaker manuscripten die in het Engels zijn geschreven. Daarbij is het wenselijk dat het manuscript zo ‘af’ mogelijk moet zijn: natuurlijk kan er nog sprake zijn van een zekere redactie van de tekst, maar de teksten moeten van voldoende hoog niveau zijn, anders komt er geen winnaar.

De winnaar ontvangt een geldbedrag van DKK 250.000,- (ca. € 33.500,-).