Nikolaj Lie Kaas kruipt in de huid van Carl Mørck...

Nikolaj Lie Kaas kruipt in de huid van Carl Mørck…

De verfilming van de zo succesvolle “krimithrillers” van Jussi Adler Olsen, zoals de auteur ze het liefst zelf noemt, gaat in het najaar van 2012 van start. Tijdens het filmfestival in Cannes maakte Peter Ålbæk Jensen van Zentropa Film bekend dat acteur Nikolaj Lie Kaas de rol gaat spelen van brigadier Carl Mørck, de markante chef van afdeling Q die in het leven is geroepen om ‘cold cases met een bijzonder maatschappelijk belang’ te onderzoeken.

Enigszins verrassend is de keuze voor Nikolaj Lie Kaas wel: met zijn 38 jaar is hij een stuk jonger is dan brigadier Mørck in de thrillerserie. Maar manuscriptschrijver Nikolaj Arcel en regisseur Mikkel Nørgaard (voor de Denen bekend van de succesvolle televisieserie Klovn) hopen hiermee Jussi Adler-Olsens universum nóg meer dynamiek te kunnen geven.

Het plan is om in totaal tien films te maken, evenveel als schrijver Jussi Adler-Olsen aan boeken heeft gepland. Tot dusver zijn er vier delen in boekvorm verschenen, en het vijfde deel in de serie is op komst. De opnames van de eerste film, De vrouw in de kooi, beginnen in oktober en zal in het najaar van 2013 in première gaan. Daarna volgen De fazantenmoordenaars, De noodkreet in de fles en Dossier 64.

Voor de Denen is Nikolaj Lie Kaas geen onbekende. De in 1973 geboren Kaas, zoon van een acterende vader en moeder, maakte zijn debuut in de film Drengene fra Sankt Petri (De jongens van Sankt Petri), een film over een groepje scholieren tijdens de  Tweede Wereldoorlog. Hij heeft in meer dan 30 films gespeeld en vele prijzen gekregen voor zijn rollen. Naast heeft hij ook gespeeld in talloze tv-series, onder andere in Forbrydelsen (The Killing).

In Nederland is hij wellicht het meest bekend voor zijn rollen in Idioterne (The idiots van Lars von Trier), Et rigtigt menneskeBrødre (Brothers), Elsker dig for evigt en Adams æbler (Adam’s apples).

Voor wie nieuwsgierig is naar de persoon die de rol van brigadier Mørck gaat vervullen, hier een link naar het interview met Nikolaj Lie Kaas tijdens het filmfestival in Cannes: Nikolaj Lie Kaas