Kim Leine wint twee grote prijzen: De Gyldne Laurbær én Weekendavisens Litteraturpris...

Kim Leine wint twee grote prijzen: De Gyldne Laurbær én Weekendavisens Litteraturpris…

Gistermiddag, donderdag 31 januari 2013, werd de Deense auteur Kim Leine (in 1961 geboren in Noorwegen) bij zijn uitgeverij Gyldendal in Kopenhagen verrast door het nieuwtje dat hij dit jaar de jaarlijks ereprijs van de boekhandel, De Gyldne Laurbær (De gouden lauwerkrans) krijgt.

Hij krijgt de prijs voor zijn nieuwste, in maart 2012 verschenen historische roman Profeterne i Evighedsfjorden, die in Nederlandse vertaling in oktober 2012 is verschenen bij uitgeverij De Arbeiderspers onder de titel De profeten in de Eeuwigheidsfjord. Bij de verkiezing kan worden gestemd op het beste boek van het afgelopen jaar, en het zijn de mensen die in het boekenvak werken die hun stem uitbrengen. Meer dan de helft van de stemmen ging naar deze lijvige, historische roman van Kim Leine. De Gyldne Laurbær is vooral een ereprijs: het geldbedrag dat er mee te winnen valt is relatief bescheiden en bestaat uit een boekenbon van DKK 2500,- (ca. € 335,-). De eerste keer dat de prijs werd uitgedeeld was in 1949. De lauwerkrans en het bijbehorende diploma wordt in het voorjaar tijdens een feest overhandigd.Vorige prijswinnaars waren:

  • Helle Helle in 2011 voor Dette burde skrives i nutid (in het Nederlands verschenen bij uitgeverij Podium als Dit zou in de tegenwoordige tijd geschreven moeten worden)
  • Jussi Adler-Olsen in 2010 voor Journal 64 (in het Nederlands verschenen bij uitgeverij Prometheus als Dossier 64)
  • Ida Jessen in 2009 voor Børnene (in het Nederlands verschenen bij uitgeverij De Geus als De kinderen)
  • Hanne-Vibeke Holst in 2009 voor Dronningeofret (niet in het Nederlands verschenen)

Gisteravond werd Profeterne i Evighedsfjorden bovendien ook gekozen als winnaar van de Weekendavisen Litteraturpris. De lezers van cultuurkrant Weekendavisen konden kiezen uit 10 genomineerden. Literatuurrecensent Klaus Rothstein van Weekendavisen zei in zijn eretoespraak over Kim Leine: “Mensen lopen weg met Kim Leine. Misschien omdat hij in een tijd met veel anemische literatuur ketters genoeg is om een breed verhaal te vertellen.” Het is de 33e keer dat de prijs wordt uitgedeeld. Vorig jaar was de winnaar Erik Valeur met Det syvende  barn, dat in Nederland zal verschijnen bij uitgeverij De Bezige Bij. De prijs levert Kim Leine behalve de eer ook een geldbedrag op van DKK 100.000,- (ca. € 13000,-).

De roman vertelt het verhaal van de Noor Morten Falck, die naar Kopenhagen komt om theologie te studeren, een baan krijgt in Groenland, maar moeite heeft om zich aan te passen en moet opgeven. Verder vertelt de roman het verhaal van de predikant Habakuk en zijn vrouw Maria Magdalena, die in 1780 de Deense kolonie Sukkertoppen verlaten en zich vestigen in de nabijgelegen Eeuwigheidsfjord, waar ze een dorp stichten, samen met een paar honderd aanhangers van hun bijzondere mix van christelijke en Groenlandse geloof.

Profeterne fra Evigheidsfjorden is Kim Leines vierde boek. Al sinds het verschijnen van zijn autobiografische debuutroman Kalak  in 2007 heb ik geprobeerd voor deze schrijver bij verschillende Nederlandse uitgeverijen onderdak te vinden, en jarenlang zonder succes. Ook Profeterne i Evighedsfjorden heb ik in een vroeg stadium aanbevolen. Ik ben blij dat De Arbeiderspers het heeft aangedurfd om dit bijzondere, en bijzonder goede boek te kopen en uit te brengen. Lees deze prachtige (historische) roman!