De zes genomineerde titels voor DR Romanprisen 2013...

De zes genomineerde titels voor DR Romanprisen 2013…

Ieder jaar kiest de Deense publieke omroep, Danmarks Radio, samen met lezers en luisteraars uit heel Denemarken de beste roman van het jaar. De genomineerden worden gekozen door een literair panel, bestaande uit vertegenwoordigers van Danmarks Radio en van Deense bibliotheken.

De zes genomineerde boeken worden gelezen en beoordeeld door de leesgroepen van de Deense bibliotheken. Iedereen kan in principe meedoen, zolang er plek is. Ook via internet kan worden mee gediscussieerd over de boeken. Iedere maand wordt een van de genomineerden besproken. Het verkiezen van de beste, interessantste Deense roman van het jaar verloopt van december tot mei, en in mei wordt DR Romanprisen uitgereikt.

Na de bespreking van de boeken bepalen de lezers in de lezersgroepen en de internetgebruikers welke drie boeken doorgaan naar de finale. De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door een speciale jury, die bestaat uit leden van de lezersgroepen. Iedereen die lid is van een van de lezersgroepen, kan zich aanmelden voor de jury. Daarmee onderscheidt DR Romanprisen zich van vele andere literatuurprijzen, omdat de winnaar wordt gekozen door de ‘gewone’ lezer.

De zes genomineerden voor DR Romanprisen 2013 zijn:

Kim Leine – Profeterne i Evighedsfjorden (De Profeten in de Eeuwigheidsfjord, in Nederlandse vertaling verschenen bij De Arbeiderspers, najaar 2012)Stine Pilgaard – Min mor siger (Mijn moeder zegt)
Anne-Cathrine Riebnitzsky – Den stjålne vej (De gestolen weg)
Stig Dalager – Sten, saks, papir (Steen, schaar, papier)
Kristian Bang Foss – Døden kører Audi (De dood rijdt Audi)

DR Romanprisen werd in 1999 voor de eerste keer uitgereikt. De prijswinnaar krijgt, behalve de erkenning van de lezers, een geldbedrag van DKK 25.000,- (ongeveer € 3.350,-).