Daar is ie dan... de nieuwe Jussi Adler-Olsen in Nederlandse vertaling...

Daar is ie dan… de nieuwe Jussi Adler-Olsen in Nederlandse vertaling…

Het was even wachten voor de fans, maar nu is dan eindelijk Het Marco-effect, het nieuwe deel uit de serie Q van Jussi Adler-Olsen, in het Nederlands verschenen (ja, ik heb keihard gewerkt)!

In Denemarken kwam het boek op 6 december 2012 uit, met lovende recensies in de Deense kranten en tijdschriften en een enorme verkoop: na een eerste oplage van 152.000 (!) werd er op 7 december meteen een nieuwe druk gemaakt van 23.000, en inmiddels zit men in Denemarken al ver boven de 200.000 exemplaren, en dat na iets meer dan 4 1/2  maanden.

Hier een greep uit de Deense recensies:

  • “Het Marco-effect heeft alles wat lezers in ondertussen veel landen verwachten en op prijs stellen: huiveringwekkende verhalen die door elkaar heen lopen,  ademloze achtervolgingen, vingerwijzingen naar van alles in zowel de Deense als de mondiale (wan)orde, een gevoel voor een fundamentele menselijkheid midden in een jachtige, afgestompte wereld, een kritisch oog voor het vaak corrumperende karakter van de macht, plus – niet in de laatste plaats – een onverschrokken, respectloze en daarom heerlijk bevrijdende humor, die beslist (en helaas) niet kenmerkend is voor de Scandinavische thrillers in zijn algemeenheid.” – Jyllands-Posten
  • “Afdeling Q is terug in topvorm.” – Dagbladenes Bureau
  • Het Marco-effect is een gave thriller (…) een bloedstollend verhaal (…) voortreffelijk entertainment van een kwaliteit die het Jussi-effect verklaart.” – Information
  • “Een goed geconstrueerde plot. Je verslindt bladzijde na bladzijde.” – Weekendavisen
  • Het Marco-effect is tot in detail uitgewerkt. Deze roman was het wachten waard (…) Misschien is Het Marco-effect realistisch bezien wel het beste deel tot nu toe.” – Jyske Medier
  • “Het verhaal is in een ijzersterke, stijlvaste stijl geschreven, met veel scherpzinnigheid en cliffhangers. En met humor.” – Berlingske Tidende
  • “Intens prikkelend, ongelooflijk onderhoudend en totaal onvoorspelbaar. Jussi ligt duidelijk een straatlengte voor in vergelijking met een heleboel andere Scandinavische thrillerschrijvers.” – Politiken

Het verhaal:
Marco’s oom Zola, een zeer kille en gewelddadige man, dwingt Marco en zijn familie te bedelen, te stelen en in te breken. Wanneer de 15-jarige Marco ontdekt dat zijn oom hem op een beestachtige manier kreupel wil maken, voor geldelijk gewin en om hem in toom te houden, moet hij vluchten.
Voorzichtig probeert Marco een nieuw leven te beginnen, totdat hij enkele maanden later een gruwelijk geheim ontdekt en de gedragingen van zijn familieleden hem dwingen om ingrijpende stappen te ondernemen. Een schrijnend dilemma ontstaat: moet hij zijn familie aangeven?
Op de afdeling Q raken Carl Mørck en zijn collega’s intussen steeds verder betrokken bij de zaak, die zich ontvouwt tot een web van corruptie en zware misdaad, van het ministerie tot diep in de Afrikaanse jungle.