NY OVERSÆTTELSER PÅ NEDERLANDSK:
januar 2012 Helle Helle - Dit zou in de tegenwoordige tijd geschreven moeten worden (dansk titel: Dette burde skrives i nutid)
januar 2012 Jussi Adler-Olsen - Het Washingtondecreet (dansk titel: Washingtondekretet)


KLIK HER for flere oplysninger!


NYHEDER

10-02-2012
Jussi Adler-Olsens HET WASHINGTONDECREET (den hollandske titel af Washingtondekretet) får 4 ud af 5 stjerner på den hollandske thrillersite www.crimezone.nl

"Forfatteren formår at fremkalde følelser af forargelse, magtesløshed og afsky."

"HET WASHINGTONDECREET er en fuldkommen anderledes bog end dem i den skamroste afdeling Q-serie, men den er af så godt som samme kvalitet."

Klik HER for anmeldelsen (på hollansk).

26-01-2012
Journalist og forfatter Erik Valeur vinder Weekendavisens Litteraturpris for sin debutroman DET SYVENDE BARN.
I sin hyldesttale sagde Rene Gummer, der havde anmeldt bogen: "Din historie, Erik, er drevet af en universel og eksistentiel smerte, som de fleste læsere kan forholde sig til og mange identificere sig med - at vokse op uden sine forældres kærligheid, at blive forladt af de eller den eneste, der aldrig kan eller bør forlade en."

Weekendavisens Litteraturpris uddeles siden 1980, og den udpeges af avisens læserne, som kan stemme på en af de 10 kandidater som er blevet udvalgt af Weekendavisens litteraturkrititkere.

24-01-2012
De Gyldne Laurbær, prisen der uddeles af boghandlerklubben en gang årligt efter afstemning blandt landets boghandler og medarbejdere i bogladerne er i går tildelt Helle Helle for hendes roman DETTE BURDE SKRIVES I NUTID uit 2011.
Tilfældigvis udkom romanen hernede i sidste uge, i min oversættelse med titlen DIT ZOU IN DE TEGENWOORDIGE TIJD GESCHREVEN MOETEN WORDEN, på forlag Contact
.

24-01-2012
De danske nomineringer til Nordisk Råds Litteraturpris er:
Vibeke Grønfeldt for romanen LIVLINER, Samleren 2011
Janina Katz for digtsamlingen SKREVET PÅ POLSK, Rosinante 2011

Læs om de nominerede fra de andre nordiske land på:
http://www.norden.org/da/aktuelt/nyheder/de-nominerede-til-nordisk-raads-litteraturpris-2012

12-01-2012
Montanaprisen 2011 er tildelt Bjørn Rasmussen for hans debutroman HUDEN ER DET ELASTISKE HYLSTER, DER OMGIVER HEE LEGEMET Som begrundelse for prisen anfører dommerkomiteen, at Bjørn Rasmussen med suverænt anslag og maksimal stilistisk intensitet gennemskriver en kompleks historie om identitet og seksualitet, underkastelse og overlevelse, og gør det dels med imponerende sans for intertekstuel dialog, dels med reflekteret kritik af samfundsskabte normer.

De andre nominerede var:
Helle Helle - DETTE BURDE SKRIVES I NUTID (udkommer i Holland i januar 2012 under titlen Dit zou in de tegenwoordige tijd geschreven moeten worden, forlag Contact, Amsterdam)
Janina Katz - SKREVET PÅ POLSK
Lars Frost - SKØNVIRKE
Pablo Llambías - MONTE LEMA
Hanne Højgaard Viemose - HANNAH

01-12-2011
Jussi Adler Olsen er nomineret hele to gange til årets bedste thriller 2011 i Holland i kategorien 'Udland'. For DE NOODKREET IN DE FLES (Flaskeposten fra P.) og for DOSSIER 64 (Journal 64). Udover kategorien 'Udland' er der kategorierne 'Nederlandsk' og 'Debut'.
'Crimezone Thriller Awards' bliver organiseret af internetsiden www.crimezone.nl - en internetside til og af thrillerfans. Læserne kan stemme på siden indtil søndag d. 15. januar 2012. Vinderne bekendtgøres d. 8. februar 2012 i Amsterdam.

11-11-2011
Danske Banks Debutantpris på 50.000 kroner gik i år til journalisten og mediekommentatoren Erik Valeur (født 1955) for hans anmelderroste debutroman ”Det syvende barn”. Spædbørnshjemmet Kongslund, som især i 1950’erne og 1960’erne bortadopterede børn, er centrum for ”Det syvende barn”. Bogen fortæller om syv børn, som alle kom til verden på Rigshospitalets fødegang B. I løbet af 1961 blev de bortadopteret fra Kongslund til familier rundt omkring i Danmark, hvor de voksede op uden at kende deres fortid. Prisen er på DKK 50.000,-.

11-11-2011
Danske Banks Litteraturpris 2011 på 300.000 kroner samt en statuette skabt af billedhugger Lone Høyer Hansen gik til forfatteren Birgithe Kosovic for romanen Det dobbelte land. Med indlevelse, kunstnerisk raffinement og stor sproglig udtrykskraft skildrer Birgithe Kosovic de menneskelige konsekvenser af borgerkrigen i Jugoslavien, hed det blandt andet i juryens indstilling. Romanens hovedperson Milovan er på flugt for kroatiske nationalister, men forsøger at nå frem til sin kones begravelse. Ventetiden bliver for Milovan en anledning til at se tilbage på sin tilværelse og de valg og begivenheder, der har gjort ham til den, han er. Den historie udrulles i sammenhæng med Jugoslaviens historie, som har været forudsætningen for mange hændelser i Milovans liv.

De to øvrige nominerede forfattere Sven Holm ”Midt i den blanke nat” og Anne-Lise Marstrand Jørgensen ”Hildegard I & II” modtog hver 50.000 kroner ud over æren ved at være nomineret til Danske Banks Litteraturpris 2011.


12-04-2011
Nordisk Råds Litteraturpris går i år til den islandske forfatter Gyrðir Elíasson. Han får de DKK 350.000,- for bogen MILLI TRJÁNNA (Mellem træerne). Thomas Bredsdorff giver den i sin anmeldelse i Politiken den 5. april (læst i en svensk oversættelse) 5 ud af 6 stjerne, og han karakteriserer Gyrðir Elíasson som "den islandske Raymond Carver". Prisen overrækkes officielt i november 2011 i København.

28-01-2011
Jussi Adler-Olsen vinder De Gyldne Laurbær for JOURNAL 64, den fjerde del i serien om Carl Mørck og afdeling Q. I Holland vil bogen udkomme under titlen DOSSIER 64, og står til udgivelse i maj 2011.
I 2010 vandt Jussi Adler Olsen med FLASKEPOSTEN FRA P. allerede Glasnøglen, prisen til årets bedste nordiske krimi. I Holland er bogen udkommet under titlen DE NOODKREET IN DE FLES (se også ved ny titler i nederlandsk oversættelse og ved oversættelser).

28-01-2011

Weekendavisens Litteraturpris tildeles i år Birgithe Kosovic for sin bog DET DOBBELTE LAND. Udover æren for forfatteren DKK 100.000 som bevis for sit talent. Det dobbelte land fortæller historien om Milovan, en partisekretær i det tidligere Jugoslavien.
Birgithe Kosovic (f. 1972) har en jugoslavisk far og en dansk mor, og DET DOBBELTE LAND er hendes tredje roman.

16-01-2011
Pia Juul vinder 'Montanas Litteraturpris', som i år overrækkes for femte gang. Hun får prisen for sin digtsamling RADIOTEATRET. Som begrundelse for valget fremhævede dommerkomiteen Pia Juuls evne til at bryde med og forny gængse genreforestillinger. Prisen er på DKK 100.000.

AKTUELT
Aktuelle, populære og iøjnefaldende danske bøger (på basis af adskillige kilder):

*

Jussi Adler-Olsen - Journal 64

*

Sara Blædel - De glemte piger

*

Erik Valeur - Det syvende barn

*

Julie Hastrup - Blodig genvej

*

Bjørn Rasmussen - Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet

*

Simon Fruelund - Panamericana