Een gesloten boek

Een gesloten boek
(oorspronkelijke titel: Den lukkede bog, Gyldendal, København, 2003)

Kopenhagen, 1875. De eenentwintigjarige Frederikke Leuenbech groeit op in een beschermd en burgerlijk milieu en is verloofd met de saaie dominee in spe Christian Holm. Dan ontmoet ze de charmante, maatschappelijk betrokken gynaecoloog Frederik Faber, tot wie ze zich sterk aangetrokken voelt.
Als Frederik haar voorstelt om met hem een verstandshuwelijk aan te gaan, met de bedoeling haar, en ook hem, van het strenge maatschappelijke keurslijf te bevrijden, gaat ze daar graag op in.Ze laat haar oude leven achter zich en geniet met volle teugen van het huwelijksleven en haar nieuwe liberale vriendenkring.
Toch ontbreekt er iets aan de relatie met Frederik, en het kost haar acht jaar huwelijk om erachter te komen waarom haar man haar niet kan geven waar ze zo naar verlangt.

Een gesloten boek is niet alleen het verhaal van Frederikke en Frederik, maar ook een prachtige schets van een veranderende maatschappij op het gebied van wetenschap, kunst, de positie van de vrouw, geloof en politieke verhoudingen.

In Scandinavië werd dit boek reeds een bestseller. Het won de Gyldne Laurbær (de prijs van de Deense boekhandelaren) en de publieksprijs Læsernes bogpris 2004.

uitgeverij: De Arbeiderspers, Amsterdam
jaar: 2006
ISBN: ISBN 902956413X