25. juni 2014 · Reacties uitgeschakeld voor Magnus Carlsen – veel meer dan een biografie. Een fascinerend verhaal over schaken… · Categories: Nederlands, Nieuws

Op 12 juni 2014 is Magnus, biografie van een grootmeester, van Arne Danielsen, in mijn vertaling verschenen bij uitgeverij Thomas Rap.

Magnus Carlsen werd in november 2013 op 22-jarige leeftijd wereldkampioen schaken door in een tweekamp regerend wereldkampioen Viswanathan Anand te verslaan. Maar al lang daarvoor had Magnus grote indruk weten te maken. Op jonge leeftijd drong hij door tot de wereldtop en op zijn dertiende lukte het hem om grootmeester te worden. In januari 2013 bereikte hij een rating van 2861 en is daarmee de hoogst geratetete schaker ooit.

In Magnus vertelt journalist Arne Danielsen op  beeldende wijze hoe die ontwikkeling is verlopen, maar in werkelijkheid gaat het boek over veel meer dan de spectaculaire carrière van Magnus Carlsen alleen. Danielsen biedt de lezer een boeiend inkijkje in de wereld van het schaken en neemt je mee op reis naar verre landen en vele toernooien, hij vertelt over de oorsprong, de geschiedenis en de ontwikkeling van het schaakspel, deelt verschillende inzichten met de lezer en legt verbanden die je niet zou verwachten, en daarnaast weet hij zijn betoog aan te vullen met tal van interessante weetjes en prachtige anekdotes.

Het is een goed en vlot geschreven boek, dat interessant is voor schaakliefhebbers en niet-schaakliefhebbers, want Danielsen slaagt erin een interessant, beschouwend, inspirerend en verklarend portret over schaken, maar vooral over de mens Magnus Carlsen neer te zetten. Het is een voordeel als je iets van schaken weet, maar noodzakelijk is het niet: Danielsen is een meester in het uitleggen van dingen die in eerste instantie ingewikkeld lijken.

Een buitengewoon leesbaar verhaal over een bijzondere jongeman die bijzondere talenten bezit, maar tegelijkertijd ook heel gewoon is. Na het lezen van dit boek zal de wereld van het schaken voor velen ongetwijfeld een stuk dichterbij zijn gekomen en veel begrijpelijker zijn geworden.

Comments closed.