16. december 2020 · Reacties uitgeschakeld voor Siri Ranva Hjelm Jacobsen – Eiland · Categories: Nederlands, Nieuws · Tags:

Bij uitgeverij Oevers is half oktober 2020 de poëtische roman Eiland verschenen van de half Deense, half Faeröers schrijfster Siri Ranva Hjelm Jacobsen.

Het is de bekroonde debuutroman over ballingschap en thuiskomst, verdeeld over drie generaties van een Faeröer-familie. Al eerder werd deze roman met veel succes uitgegeven in Italië, waar het de pas ingestelde literaire prijs Vincitore premio Maretica 2019 kreeg. Ook in Frankrijk werd de roman met veel enthousiasme gelanceerd. De rechten ervan zijn verder verkocht aan Hongarije en aan het Verenigd Koninkrijk (waar het in 2021 zal uitkomen).

Een jonge vrouw keert terug naar de Faeröer, de winderige rotsachtige eilanden in het noorden, waar ze nooit heeft gewoond, maar die ze altijd haar thuis heeft genoemd. Haar grootouders emigreerden vlak voor de Tweede Wereldoorlog van de Faeröer naar Denemarken en na hun dood namen ze hun geschiedenis mee het graf in. Nu reist hun kleindochter terug naar de eilanden, op zoek naar verhalen die verweven zijn met die van haar voorouders, op zoek naar een manier om verbinding te maken met de Faeröerse cultuur.

Eiland is een literair verhaal over ballingschap en thuiskomst, verdeeld over drie generaties van een Faeröer-familie, sterk geïnspireerd door de eigen familiegeschiedenis van de auteur. Een prachtig verhaal over emigratie en immigratie, en wat het betekent om erbij te horen.

Recensies

‘Een mooie, originele roman van een interessante schrijfster.’
De Volkskrant

‘Een roman die onder de huid van de lezer kruipt, die bruist, die overstroomt van verhalen. Jeugdherinneringen vermengen zich met verhalen die zijn overgeleverd door voorouders. Het is Scandinavisch; het is mythisch… Een schitterend mooi debuut.’
– Deense krant Fyens Stiftstidende * * * * *

‘Haar poëtische maar nooit sentimentele bezinning van natuur, mensen en lot zijn absoluut verrijkend.’
Kristeligt Dagblad * * * * *

Auteur: Siri Ranva Hjelm Jacobsen
Vertaler: Kor de Vries
Uitgeverij: Oevers
ISBN: 9789492068477
Prijs: € 19,95 | ca. 240 pag. | Paperback met flappen
Publicatiedatum: 22-10-2020

Comments closed.