TWEE NIEUWE TITELS:
januari 2012: Helle Helle - Dit zou in de tegenwoordige tijd geschreven moeten worden (vertaling van Dette burde skrives i nutid)
januari 2012: Jussi Adler-Olsen - Het Washingtondecreet (vertaling van Washingtondekretet)


KLIK HIER voor meer informatie!


NIEUWS

10-02-2012
HET WASHINGTONDECREET van Jussi Adler-Olsen krijgt op Crimezone 4 van de 5 sterren.

"De auteur slaagt erin gevoelens van verontwaardiging, machteloosheid en afschuw op te roepen."

"Het Washingtondecreet is een totaal ander boek dan de veelvuldig geroemde 'serie Q', maar kwalitatief van zo goed als van hetzelfde niveau."

Klik HIER voor de recensie.

26-01-2012
De 'Weekendavisens Litteraturpris 2011' is toegekend aan Erik Valeur voor zijn debuutroman DET SYVENDE BARN (Het zevende kind).
Rene Gummer, die het boek voor Weekendavisen had gerecenseerd, zei gisteren in zijn toespraak tot de winnaar: "Jouw verhaal, Erik, wordt gedreven door een universele, existentiële pijn, waarmee de meeste lezers zich kunnen identificeren - het opgroeien zonder de liefde van je ouders, verlaten worden door de enige of de enigen die je nooit zouden mogen verlaten."

De "Weekendavisens Litteraturpris" wordt al sinds 1980 uitgereikt, en Erik Valeur is dus de 32e winnaar van de prijs. De winnaar wordt aangewezen door de lezers van de krant, door te stemmen op een van de 10 kandidaten die door de literaire recensenten van Weekendavisen uitgekozen.

24-01-2012
'De Gyldne Laurbær', de gouden lauwerkrans die elk jaar wordt uitgereikt namens de Deense boekhandelaren en medewerkers uit het boekenvak is dit jaar toegekend aan Helle Helle voor haar roman DETTE BURDE SKRIVES I NUTID uit 2011.
Het toeval wil dat de roman net vorige week in (mijn) Nederlandse vertaling is verschenen onder de titel DIT ZOU IN DE TEGENWOORDIGE TIJD GESCHREVEN MOETEN WORDEN, bij uitgeverij Contact en voor
€ 17,95 verkrijgbaar in de boekhandel en via internet.

24-01-2012
De Deense nominaties voor de 'Nordisk Råds Litteraturpris', de literatuurprijs van de Noordse Raad zijn bekend:
Vibeke Grønfeldt voor haar roman LIVLINER (Levenslijnen), Samleren 2011
Janina Katz voor haar dichtbundel SKREVET PÅ POLSK, Rosinante 2011

Lees wie de genomineerden uit de andere Scandinavische landen zijn op:
http://www.norden.org/da/aktuelt/nyheder/de-nominerede-til-nordisk-raads-litteraturpris-2012

12-01-2012
De 'Montana Literaturpris 2011' is gegaan naar de debuutroman Bjørn Rasmussen HUDEN ER DET ELASTISKE HYLSTER, DER OMGIVER HELE LEGEMET (De huid is het elastische omhulsel dat het hele lichaam omspant). De prijs van DKK 100.000,- (ca. €13.500,-) gaat voor de eerste keer naar een debutant die "met een unieke touche en maximale stilistische intensiteit een complex verhaal vertelt over identiteit en seksualiteit, onderwerping en overleven, en dat enerzijds doet met een indrukwekkend gevoel voor intertekstuele dialoog en anderzijds met een reflectieve kritiek op door de maatschappij geschapen normen", aldus de juryvoorzitter.

De andere genomineerden waren:
Helle Helle - DETTE BURDE SKRIVES I NUTID (verschijnt in januari 2012 in het Nederlands met de titel Dit zou in de tegenwoordige tijd geschreven moeten worden, uitgeverij Contact
Janina Katz - SKREVET PÅ POLSK (In het Pools geschreven)
Lars Frost - SKØNVIRKE (Art nouveau)
Pablo Llambías - MONTE LEMA
Hanne Højgaard Viemose - HANNAH

01-12-2011
Jussi Adler Olsen is maar liefst twee keer genomineerd voor de beste thriller van 2011 in de categorie buitenland . Een keer voor DE NOODKREET IN DE FLES en een keer voor DOSSIER 64. Naast de categorie buitenland is er de categorie Nederlandstalig en de categorie debuut.
De Crimezone Thriller Awards wordt georganiseerd door de website www.crimezone.nl - de site voor en door thrillerfans. Lezers kunnen tot en met zondag 15 januari 2012 stemmen. De bekendmaking is op 8 februari 2012 in Amsterdam, waar een feestelijke prijsuitreiking zal plaatsvinden.

11-11-2011
Debutantprisen (De Deense debutantenprijs) is dit jaar gegaan naar journalist/commentator Erik Valeur voor zijn debuutroman DET SYVENDE BARN (Het zevende kind). Dit werd bekend gemaakt op de jaarlijkse boekenbeurs in Kopenhagen. Valeur krijgt de prijs, DKK 50.000 (ca. € 6700).

11-11-2011
De grote Danske Banks Litteraturpris van DKK 300.000 (ruim € 40.000) is gegaan naar Birthe Kosovic voor haar roman DET DOBBELTE LAND (Het dubbele land). De andere genomineerden, Sven Holm voor MIDT I DEN BLANKE NAT en Anne-Lise Marstrand Jørgensen voor de historische romans HILDEGARD I & II (over Hildegard von Bingen, ontvingen elk DKK 50.000 (€ 6700).

"Met inleving, kunstzinnig raffinement en groote taalkundig uitdrukkingsvermogen schildert Kosovic in DET DOBBELTE LAND de menselijke consequenties van de burgeroorlog in Joegoslavië," schrijft de jury onder andere in haar oordeel.
Milovan, de hoofdpersoon, is op de vlucht voor Kroatische nationalisten, maar probeert de begrafenis van zijn vrouw te kunnen bijwonen. De wachttijd wordt voor Milovan de aanleiding om terug te kijken op zijn leven en op de keuzes en gebeurtenissen die hem hebben gemaakt tot wie hij is. Dit verhaal wordt verteld in samenhang met de geschiedenis van Joegoslavië, die de voorwaarde is geweest voor veel gebeurtenissen in Milovans leven.

12-04-2011
De literatuurprijs van de Noordse Raad, de "Nordisk Råds Litteraturpris" is dit jaar toegekend aan de IJslandse schrijver Gyrðir Elíasson. Hij krijgt de DKK 350.000 (ca. € 47.000) voor zijn boek MILLI TRJÁNNA (Tussen de bomen). In zijn Deense recensie in de krant Politiken van 5 april geeft recensent Thomas Bredsdorff het boek (in Zweedse vertaling gelezen) 5 van de 6 sterren en karakteriseert hij Gyrðir Elíasson als "de IJslandse Raymond Carver". De prijs wordt officieel in november 2011 in Kopenhagen overhandigd.

28-01-2011
Jussi Adler-Olsen wint 'De Gyldne Laurbær', de Gouden Lauwerkrans, voor JOURNAL 64., het vierde deel in de serie over Carl Mørck en afdeling Q. In Nederland verschijnt het boek onder de titel DOSSIER 64 in mei 2011.
In 2010 won Jussi Adler-Olsen voor het derde deel in de reeks, FLASKEPOSTEN FRA P. al 'Glasnøglen', de Glazen Sleutel, de prijs voor de beste Scandinavische thriller van dat jaar, gekozen door juryleden uit alle Scandinavische landen. In het Nederlands is dit boek vertaald onder de titel DE NOODKREET IN DE FLES (zie ook bij verschenen titels en bij vertalingen).

28-01-2011
'Weekendavisens Litteraturpris', de literatuurprijs van de gelijknamige krant Weekendavisen, gaat dit jaar naar Birgithe Kosovic voor haar boek DET DOBBELTE LAND (Het dubbele land). Behalve de eer die de auteur ten deel valt, krijgt ze ook een geldbedrag van DKK 100.000 (ca. € 13.500) als bewijs voor haar talent. DET DOBBELTE LAND vertelt het verhaal over Milovan, een partijsecretaris in het voormalig Joegoslavië. Birgithe Kosovic (geb. 1972), heeft een Joegoslavische vader en een Deense moeder. DET DOBBELTE LAND is haar derde roman.

16-01-2011
Pia Juul wint 'Montanas Litteraturpris', die dit jaar voor de vijfde keer werd uitgereikt. Ze krijgt de prijs voor haar dichtbundel RADIOTEATRET. Als reden onderstreepte het comité Pia Juuls vermogen om te breken met en het vernieuwen van bestaande genre-voorstellingen. De prijs is DKK 100.000 (ca. € 13.500).

ACTUELE BOEKEN
Actuele, populaire en opvallende Deense boeken (op basis van verschillende bronnen):

*

Jussi Adler-Olsen - Journal 64 (Dossier 64)

*

Sara Blædel - De glemte piger (De vergeten meisjes)

*

Erik Valeur - Det syvende barn (Het zevende kind)

*

Julie Hastrup - Blodig genvej (Bloedige shortcut)

*

Bjørn Rasmussen - Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet (De huid is het elastische omhulsel dat het hele lichaam omspant)

*

Simon Fruelund - Panamericana